Presidentinvaalipäivänä Suomessa

Merja mustaraitapaita.jpgTänään sunnuntaina 5.2. voivat ahkerat talkoolaiset pistää kädet kyynärpäitä myöten ristiin. Toivotaan, että kaikki ne tuhannet ja taas tuhannet yhteenlaskettavat tunnit tuovat sen lopputuloksen, jota niin hartaasti odotamme. Vuonna 2006 Lahdessa ja koko Suomessa virisi valtaisa yhteishenki ja liike, joka toi Sauli Niinistön vaalityöhön uusia ihmisiä mukaan. Siltä pohjalta ja sillä kokemuksella on nyt ollut hyvä jatkaa kampanjatyötä.

Näissä vaaleissa suurimpana erona edellisiin on tullut sosiaalisen median mukaantulo. Siinä on ollut hyvät ja huonot puolensa. Se on tuonut loistavan mahdollisuuden yhteiseen valtakunnalliseen kampanjointiin. Suomen toiselta laidalta olevat tukijat ovat voineet reaaliajassa päivittää kuulumisia ja saada toisiltaan ideoita. Se on varmasti tuonut innostusta ja kannustusta vaalityöhön. Kukaan ehdokas, varsinkaan tällaisissa koko maata koskevissa vaaleissa ei voi menestyä ilman sitoutunutta organisaatiota, jossa eri ihmisten osaaminen osataan hyödyntää oikealla tavalla.

Café Niinistöt ovat nyt jo toistamiseen olleet se yksi näkyvä tapa tuoda omaa ehdokastamme esille. Joillakin paikkakunnilla sellainen perustettiin jo hyvissä ajoin loppusyksystä. Lahdessa se avattiin tammikuun alussa. Osa Suomen kahvioista on toiminut päivittäin, osa vain silloin tällöin auki ollen. Café palveluita on viety rinkalla suoraan ihmisten luo, asemille, metroihin, työpaikoille.

Lahdessa Kokomon tiloissa torin laidalla keskipäivän aukiololla palvellut Café Niinistö on ollut paikallisen kampanjatyön perusta. Vapaaehtoismiehitys on koostunut lahtelaisten paikallisyhdistysten jäsenistä, kullakin perusjärjestölle vuorollaan. Ja onpa heitä osallistunut naapurikunnistakin. Sattumanvaraisia vieraita paikassa on käynyt päivittäin. Silmiinpistävää on siellä käydessäni ollut, että siitä on muodostunut useille vakituisille kävijöille eräänlainen olohuone. Heille tulee jäämään iso aukko päivittäiseen ohjelmaan ja muiden ihmisten kanssa seurusteluun nyt, kun vaalipäivä on koittanut. Osalle heistä tila on ollut samalla verraton lämmittelypaikka, mahdollisuus nauttia hyvää kahvia, pullaa, kakkua, pipareita ja toisinaan jopa herkullista täytekakkua, ilman veloitusta. Tämän on mahdollistanut kunnallisjärjestön hoitaman vuokran ja lehti-ilmoitusten maksamisen lisäksi ne naiset ja miehet, jotka ovat antaneet omaa aikaansa työhön. Kahvinkeittäjien ja tarjoilun lisäksi on tarvittu ja saatu erilaisia vierailijoita läheltä ja kauempaa. Piirin kansanedustajat ovat vierailleet suorastaan kiitettävästi, ministerivierailukin oli, kaupunginvaltuutetuista osa on poikennut tilaisuuden tullen juttelemassa ihmisten kanssa. Ensimmäistä kertaa myös kunnallisjärjestön palkallinen toimistosihteeri on ollut valjastettu käyttämään suuren osan työpäivistään kahviotyöhön vastaamaan sen pyörittämisestä ja työvuorojen listaamisesta.

Tämän blogin lopuksi tahdon omalta osaltani vilpittömästi kiittää kaikkia Niinistön vaalityöhön osallistuneita. Jokainen itse tietää, keitä se koskee. Ensisijaisesti kiitän luonnollisesti itseään Sauli Niinistöä jaksamisestaan kiertää Suomea ristiin rastiin ja hänen puolisoaan Jenniä.

Olemme olleet tekemässä Sinulle ja minulle mieluisaa presidenttiä, työ on ollut sen vaivan arvoista. Lopputuloksen onnistumisestamme näemme illalla uskoakseni viimeistään kello 21.30 vaalivalvojaisissa kukin tahoillamme tai kotisohvillamme television ääressä istuen ja jännittäen tulosta.

Merja Vahter
merja.vahter@lahti.fi
www.merjavahter.fi

Jätä kommentti

css.php