Joulun rauhaa koettu

Eri ikäluokkien kohtaamisia jouluna.Vuoden suurinta perhejuhlaa on tiettävästi kaikkialla Suomessa saatu viettää valkoisten hankien keskellä. Lumi tuo puhtauden niin kaupunkikeskustoihin kuin maaseudullekin. Sitä oli jo ennen joulua ja taivaalta on satanut lumihiutaleita lisää ainakin Lahdessa tänään Tapaninpäivänä, jonka iltana tätä blogia nyt kirjoitan. Omakotitaloissa asujille se on tuonut hyötyliikuntaa ja maksullinen auraushenkilöstö on joutunut lähtemään liikkeelle joulupatojen ääreltä. Paljon on toki muidenkin ammattien edustajia, joilla työvuorot osuvat joulunpyhille aivan samaan tapaan kuin arkena. Olkaamme siis kiitollisia kaikille heille, jotka tekevät meidän eteen työtä silloinkin, kun suuri osa saa omistautua normaalia useamman päivän ajaksi perheidensä kanssa yhdessä vietettävään aikaan.

Omalla kohdallani olen saanut nauttia tyttäreni ja hänen sulhasensa olosta luonamme kotona. Se kun ei ole aivan tavanomaista pitkän välimatkan takia. Joulunpyhien päivät ovatkin suurimmaksi osaksi kuluneet kotona. Mummolassa anoppini luona olemme sentään pariin kertaan malttaneet käydä, samoin veljelläni poikkesin pikavisiitillä joulupäivänä.

Jouluaaton kruunaa joka vuosi hautausmailla käynnit. Tänä vuonna se toteutui melkoisen kovassa pakkassäässä. Vaikka vaatetta oli osattu pukea päälle riittävästi, puri pakkanen poskia napakasti. Mutta se hautausmaiden kauneus korvaa moisen haitan. Kynttilöidenvientimatkat ovat perheellemme aattoillan vakio-ohjelmaa. Monena jouluna mukanamme on ollut ulkolaisia vieraita, jotka ovat viettäneet joulua luonamme. Myös heille ne käynnit ovat jääneet varmasti ikimuistoisina mieleen. Näin uskon tapahtuneen nyt tänä joulunakin.

Laulussa lauletaan ”Niin hyvä lämmin hellä on mieli jokaisen, oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen.” Vaan jos näin olisi, tuskin osaisimme tästä Jeesuksen syntymäjuhlasta kaikkine ihanine perinteineen nauttia. Joten astukaamme arkeen taas kerran yhtä kokemusta rikkaampana ja vapaa-ajasta nautittuamme hyvin levänneinä.

Merja Vahter
merja.vahter@lahti.fi
www.merjavahter.fi

Jätä kommentti

css.php