Suuria asioita tässä ajassa

vahter_merja_ruutuhuivikuva1_pienennetty_koko3.jpg
Jokainen päivä sisältää merkittäviä tapahtumia.
Aloitan nyt vaikkapa UusiKunta-selvityksen viimeisestä yhdeksän kunnan seminaarista, jossa selvitysmiehenä toiminut Osmo Soininvaara ja sosiaali- ja terveydenhuollon asioihin paneutunut Markku Lehto kävivät vielä pääpiirteissään läpi sopimusesityksen ydinkohtia. Alustuspuheenvuoron piti myös Kari Nenonen ja laskelmia esitteli Audiatorin Eero Laesterä. Meillä päättäjillä on vielä muutama päivä aikaa reagoida niihin kohtiin, joissa huomaamme esitystekstissä selkiinnyttämistä kaipaavia kohtia.

Paikalla oli valtuutettuja kaikista niistä kunnista, jotka ovat tässä uuden yhteisen kunnan perustamista pohtivassa selvittelyssä mukana. Mukanahan ovat olleet Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Lahti, Nastola ja Padasjoki. Mielipiteitä ja kysymyksiä esitettiin kaikkien kuntien edustajien toimesta vilkkaasti. Osa heistä tuntuu olevan kannoissaan jo varmalla pohjalla, puolesta tai vastaan, eikä lisätiedonsaanti mitä todennäköisimmin heilauta heitä enää suuntaan tai toiseen. Sen sijaan kunnista, joissa on esiintynyt hankkeen vastustusta, löytyi eilen myös edustajia, jotka toivat selkeästi esiin, ettei mistään poisjäännistä ole vielä päätetty. Vastaukset ovat luonnollisesti riippuneet siitä, keiltä on kysytty. Vielä ei ole tiedossani sitäkään, löytyykö Lahden kaupunginvaltuutetuissa henkilöitä, jotka eivät hyväksy nykyisen kaupungin lopettamista ja uuden suuremman kunnan perustamista. Omassa, eli Kokoomuksen valtuustoryhmässäni ei kukaan ole ilmaissut vastustavansa asiaa, vaikka muutamassa kokouksessa on asiaa aivan suoraan kaikilta meiltä kysytty. 13.9. kaikkien kuntien valtuustot päättävät omissa samanaikaisissa kokouksissa omat mukaanlähtönsä kyllä tai ei periaatteella. Selvitysmiehen esitys hyväksytään joko sellaisenaan tai ei ollenkaan. Välimuotoa ei siinä vaiheessa ole. Siksi on tärkeää perehtyä esitykseen nyt ennen Soininvaaran 1.6. jättävää lopullista tämän selvistystyön tuloksena tekemäänsä esitystä.

Tämä asia ei varmasti pohdituta tällä hetkellä ystävääni, joka menetti reilu viikko sitten puolisonsa liikenneonnettomuudessa. Olen tiennyt asiasta jo heti muutama päivä tapahtuneen jälkeen, mutta vasta tänään vierailin hänen luonaan viemässä surunvalitteluni. Olin varannut tähän aikaa niin paljon kuin ystäväni halusi sitä käyttää. Istuin ja kuuntelin tapahtumien kulun ennen ja jälkeen onnettomuuden. Yhdessä ihmettelimme sitä, mistä ihminen saa kuitenkin tarvittaessa voimaa hoitaa käytännönasiat hautajaisjärjestelyineen. Onneksi ystävälläni on lapset ja lastenlapset, jotka asuvat vieläpä täällä samassa kaupungissa. Kaikille heille toivon voimia kantaa suuri surunsa. Lohtua he saavat kaikista niistä valoisista muistoista, joita heillä on yhteisiltä vuosilta rakkaansa kanssa, johon itsellänikin on ollut ilo tutustua yhteisissä yrittäjien tilaisuuksissa, tapahtumissa sekä yksityisemminkin.

Ystäväni toipumista menetyksestään tulee toivoakseni pehmentämään laaja ystävien verkosto, joka hänelle on kertynyt vuosikausien mukanaolosta eri järjestöjen toiminnassa. Nyt, jos koskaan niissä luodut ihmissuhteet ovat arvokas tukiverkko.

Merja Vahter

www.merjavahter.fi
merja.vahter@lahti.fi

 

Jätä kommentti

css.php