Lumoavaa luontoa, katastrofia ja päätöksentekoa

vahter_merja_ruutuhuivikuva1_pienennetty_koko3.jpgLahti on saanut pitää lumivalkeaa, lähes sadunomaista maisemaa jo useampia viikkoja. Aamut ja päivät ovat olleet näkymiltään vaikuttavampia kuin kauneimmatkaan talviset postikortit. Tätä me suomalaiset osaamme varmasti arvostaa. Neljä vuodenaikaa on rikkaus, jota kaikkialla maailmassa ei suinkaan ole.

Vastaavasti maailmassa on paikkoja, joissa olot ovat tälläkin hetkellä kaikkea muuta kuin hyvät tai kauniit. Vasta Tapaninpäivänä saimme seurata erilaisia dokumentteja, joissa palattiin viiden vuoden takaisiin Tsunamin aiheuttamiin kauhunhetkiin ja tuhoihin Thaimaassa sekä muissa paikoissa, joihin tämä järkyttävä luonnonmullistus osui. 

Nyt uutiset tuovaat silmiemme eteen ajantasaista tietoa Haitista, jossa maanjäristys on luonut suurta tuhoa. Orvoiksi jääneet lapset eivät vielä voi edes käsittää, että he ovat perheistään ainoita jäljelle jääneitä. Yhtään lohdullisempi ei ole tilanne vanhemmilla, jotka menettivät lapsensa tai muita perheenjäseniään näinä järkyttävinä järistyksen hetkinä. Suojelusenkeleitäkin on näillä haitilaisilla ollut mukana, koska joillekin onnekkaille on sortuneiden talojen alla muodostunut pieniä ilmalukkoja, joissa he ovat kyenneet sinnittelemään vielä useita päiviä katastrofin jälkeen. Avunhuutoja kuuluu raunioista edelleen ja onnekkaimmat pääsevät pelastajien toimesta vielä elävinä ansastaan pois.

Kansainvälisten avustusjärjestöjen hyvin organisoidulle työlle on jälleen käyttöä kenttäsairaaloineen sekä avustuksineen ammattitaitoisten paikanpäälle lentävien toimesta. Kädenojennuksemme lahjoitusten muodossa voimme itse kukin tehdä omien resurssiemme ja tahtomme mukaan.

Jotenkin vähäpätöisiltä tuntuvat nyt meidän lahtelaisten päättäjien ongelmat painiskellessamme taas yksien vuoden merkittävimipien päätösten parissa maanantain 18.1. kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa esityslistallamme on rakennusneliömetreiltään valtava Kariston liikekeskuksen ja hypermarketin kaava sekä toriparkki. Kaupunkimme elinkeinoelämän suhteen vaikutuksellisia molemmat.

Toriparkin mahdollistamiselle en halua olla jarruna, koska keskustan elinvoimaisuus on kaupungillemme tärkeä. Se on käyntikorttimme, halusimme tai emme. Minulle on aina ollut selvää, että haluan näin olevan. Sekä keskustan yritykset että asukkaat tulevat lähivuosien aikana tarvitsemaan uusia pysäköintimahdollisuuksia, jotta saamme ratkaistua kävelykeskusta-alueen, joka miellyttää päättäjien enemmistöä. Lisäksi Lahden tulee olla houkutteleva turismille. Myös sitä ajatellen on tärkeää, että keskustassa on mielenkiintoisia erikoisliikkeitä, kahviloita ja ravintoloita. Niiden olemassaolon edellytys on riittävän runsaat asiakasvirrat.

Maanantaina kokoontuva valtuusto päättää vain rakentamisen mahdollistamisesta, ei rakentamisesta kaupungin varoin.

Merja Vahter

merja.vahter@lahti.fi
www.merjavahter.fi

Jätä kommentti

css.php