Olemmeko sittenkään sivistysvaltio

Aamun uutiset vanhustenhuollon tilanteesta joissakin laitoksissa eivät mairittele. Suomessa, jota pidämme sivistyneenä yhteiskuntana ei ole hyväksyttävää, mikäli tämä on yleistä todellisuutta.

Myönnän itsekin tietäväni, että dementiaosastoilla ovet ovat usein turvallisuussyistä lukossa, jotta ei pääse tapahtumaan vanhuksille itselleen vaaraksi olevia katoamisia. On tärkeää tutkia ja valvoa, onko uutisissa kerrotut näitä vai sellaisia, joista perusteettomina löytyy vahvasti moittimisen varaa.

Liiallisen lääkitsemisen käyttäminen ei ole hoitamista, jos perusteena on niiden keinoin makuuttaa heitä sängyssä, vaikka siihen ei muuten olisi tarvetta. Kuntapäättäjänä toki tiedän, että hoitajien liian vähäinen määrä on suhteellisen laaja ongelma. Kuitenkin myös näitä sairaala- ja laitospaikkoja tarvitaan, vaikka kuinka olisin kotihoidon kannattaja silloin, kun se suinkin on inhimillisesti käytännössä mahdollista, niin hoidettavan kuin hoitajien osalta.

Vessassa käynnin mahdottomuudet tai liian pitkät vaippojen vaihtovälit tuntuvat varmasti ihmisestä nöyryyttäviltä ja saa heidät tuntemaan itsensä taakoiksi, joiksi he liian usein itseään nimittävät.
Olemme käsitelleet tätä asiaa lähivuosina myös Lahden kaupungin tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa.

Näin ei saisi olla. Heistä suuri osa on ollut tekemässä isänmaastamme itsenäisen hienon valtion, niin rintamalla kuin muutenkin.

Onneksi peruspalveluministeri Paula Risikko sanoi aamun haastattelussa, että sosiaalipuolen valvontaa tullaan tehostamaan lain keinoin viimeistään ensi vuoden alussa. Paikallisella tasolla voimme aloittaa sen jo tänään. Vai hyväksyisimmekö kyseisen kohtelun omien vanhempiemme kohdalla?

merja.vahter@lahti.fi
www.merjavahter.fi

6 kommenttia artikkeliin “Olemmeko sittenkään sivistysvaltio”
 1. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Merja!
  Kävin juuri katsomassa tuota Mariannen aiemmassa blogissa mainittua adressia vanhusten puolesta.
  Vain neljäkymmentä vetoomuksen allekirjoittajaa!?
  Muistan miten valtava määrä suomalaisia aikoinaan kiihkoili Korkeasaaren degeneroitujen punapersepaviaanien puolesta. Sympatiaa satoi.
  Vanhukset mielletään jonkinsorttiseksi ongelmajätteeksi. Pois silmistä ja mielestä.
  Poliitikot ovat vuosikymmenet ratsastaneet Arkadiaan vanhus-teemoilla, sitten unohtaneet heidät.
  Heidän puolestaan tiedän vain muutaman poliitikon ihan tosissaan taistelevan. Se kertoo poliitikon etiikasta hyvin paljon.
  T. Riitta

 2. avatar Walma sanoo:

  Tämä nyt on ollut kansalaisilla tiedossa kauan aikaa. Poliitikot ja media ovat sen sijaan huolissaan siitä kun mamuilla on ’ankeat verhot’.

 3. avatar Virpi Kukkonen sanoo:

  Tervehdys!
  Tuota lääkehoitoasiaa kommentoisin: lääkehoidon määrää laitoksissa käyvä lääkäri (tai konsultoituna puhelimen välityksellä), mutta se käyntikerta saattaa olla vain tunti viikossa ja hoidettavia asioita paljon! Lääkehoito ”jää päälle”, ellei sihen puututa ajoissa. Lääkäri on useimmiten vieraileva ”tähti”, joka ei tunne potilaita, hänellä ei ole aikaa eikä välttämättä kokemusta paneutua geriatrisen potilaan hoitoon.
  Jos joka laitoksella olisi pitkäaikainen lääkärisuhde, se lääkehoitokin olisi varmasti toisenlaista…edellyttäen, että se lääkäri olisi vanhusten hoitotyön kehittämisestä kiinnostunut tältäkin osin. Hoitajat sitten toteuttavat määrättyä lääkehoitoa.

  t. Virpi koo

 4. avatar Mistä johtuu? sanoo:

  Mistä johtuu, että tuo ”vieraileva tähti” tai joku muu kerran viikossa pikaisesti osastolla poikkeava lääkäri määrää esim. vahvan psyykenlääkkeen vanhukselle, joka ei sitä lainkaan tarvitse, vaan menettää lääkkeen takia lopulta oman minuutensa ja muistinsa kokonaan?

  Vastaus: Se johtuu vain ja ainoastaan siitä, että hoitajat ovat pyytäneet ”tähteä” määräämaan jotain rauhoittavaa, koska vanhus siellä häkissään huutelee koko ajan hoitajaa ja yrittää nousta sieltä itse ylös, kun ei ole vuosiin nostettu.

  On näet omakohtaista kokemusta. Omaiseni asui tuollaisen vanhuksen huonetoverina terveyskeskuksen vuodeosastolla.

 5. avatar Pertti Ruhosalo sanoo:

  Kyllä noi poliitikot osaa puhua mutta tekoja ne ei saa aikaiseksi.
  kyse ei ole muusta kuin tahdosta hoitaa asiat kuntoon.
  Tiedän itsekin muutaman jo pois menneen vanhuksen joat on ”hoidettiin” kyseisin menetelmin. Sen ymmärrän että hoitajay ei ehdi koska heitä ei ole sitä määrää kun pitäisiesim jos pitäisi olle kolme on vain yksi ja jne. ja nyt kun nämä hoitolaotoket vielä yksityistetään on hoito aina vaan huonompaa koska vain voittoa havittelee yksityinen yrittäjä ja mahd paljon .Senkin tiedän kokemuksesta jos on budjetoitu voitoksi 2 milj ja saadaan vain 1,8 niin se onkin sitten 1,8milj tappiota että sille tää valtaapitävä eliitti toimii ja mistä se sen karsinnan tekee muusta kuin heikoista ja puollustuskyvyttömistä lapsista ja vanhuksista sekä pienituloisista.

  Pera

 6. avatar Merja Vahter sanoo:

  Paljon hyvääkin kuulee hoidosta.

  On hyvä, että epäkohtia nostetaan esiin. Niiden kautta kuulee myös ihmisten hyvistä kokemuksista vanhustenhoidon osalta. Siitä syystä onkin muistettava todeta, että negatiivista arvostelua ansaitsevaa on hoidosta vain osa, toivoakseni pieni osa. Puolusteltavaa ei ole toki siinäkään.

  Viimeisen parin viikon aikana olen saanut kuulla nimetyistä sairaaloista tai niiden osastoista, joissa omaiset kertovat läheistensä saavan hyvää, asianmukaista, ystävällistä ja ihmisarvoista kohtelua hoitajilta. Työ niissä ei ole helppoa, joten koko osaston työilmapiiri ja viihtyisyys ovat tärkeitä ja edesauttavat jaksamista.

Jätä kommentti

css.php