Liikenneturvallisuutta, kiitos!

Jälleen kerran jaksoin hämmästellä Helsinki-Lahti-moottoritiellä nykyistä suomalaista ajokulttuuria. Vuosikaudet, ellei peräti vuosikymmenet on peräänkuulutettu vilkun käyttöä kaistanvaihtoaikeen yhteydessä, huomaa, siis aikeen, ei sen toteutuksen tapahtuessa.

Lukuisat läheltäpiti tilanteet maanteillä vähenisivät jo pelkästään sen ansiosta. Kuten olisi myös riittävät turvavälit pitäen.

Muutama huomio tältä päivältä

Puolenpäivän alla lähdin hyvillä mielin ajamaan Helsingistä Lahteen. Liikenne sujui mukavasti vaihtelevista ja taajaan vaihtuvista nopeusrajoituksista huolimatta. Nopeammin ajavat siirtyivät tarvittaessa ohittavalle kaistalle. Suuri osa asianmukaisesti aikeensa ilmoittaen. Silmiinpistävä on kuitenkin se autoilijoiden määrä joiden uusistakin autoista on tehtaalla ilmeisesti unohtunut vilkku kokonaan. Voi pahus! Meidän perheen Volvosta sellainen onneksi löytyy, kuten käyttämästäni Renustakin.

On pahuksen vaikea arvioida, että edessä oikealla ajava autokin aikoo siirtyä eteen ohituskaistalle ilman, että kuski laittaa vasemman vilkun siitä merkiksi päälle. Onneksi opin seuraamaan valppaasti hänen elkeitään matkani aikana.

Ruma sana pääsi suustani, kun täysmittaisen linja-auton kuljettaja sai äkkiarvaamatta päähänsä siirtyä ohittamaan rekka-autoa. Eikä puhettakaan, että olisi antanut siitä merkin.

Herra varjelkoon meitä siltä, että nämä tyypit lähtevät ajamaan Keski-Euroopan, varsinkaan Saksan moottoriteille, jossa autot saavat ajaa vapaata menoa ilman nopeuden ylärajaa (lienee yhä näin). Siinä raatoja syntyisi.

Eipä mennyt kauaakaan kotiin saapumisestani, kun radiouutisissa kerrottiin Lahden Mannerkeiminkadulla sattuneesta kuolonkolarista, jossa moottoripyörän kyydissä ollut matkustaja oli kuollut rekka-auton ajettua heidän päälleen. Osalliseksi ja rutatuiksi joutuivat lisäksi kaksi liikennevaloissa edessä seissyttä henkilöautoa. Oletetuksi onnettomuuden syyksi ilmoitettiin rekan kuskin jättämä liian lyhyt turvaväli.

Voi ihmiset, yritetään itse kukin ottaa toisten ja oma turvallisuutemme huomioon liikenteessä. Kyse on asenteesta, joka lisää meidän kaikkien ajonautintoa.

Jätä kommentti

css.php