Erilaista Eurooppaa

Dublinissa, johon eilen muutamaksi päiväksi lensin, on kevät pitkällä ja näköjään myös eurovaalikampanjantointi jo huomattavasti Suomessa vallitsevaa tilannetta näyttävämpää. Valopylväitä taajamien teiden varsilla somistaa jo monien ehdokkaiden vaalimainokset. Ne herättävät luonnollisesti myös oman kiinnostukseni perehtyä eri puolueryhmittymien ja yksittäisten ehdokkaiden arvoihin ja tavoitteisiin. Aionkin kysyä niistä myös esimerkiksi nykyiseltä parlamentaarikolta Eija-Riitta Korholalta, koska uskon hänen olevan hyvin perillä siitä, ketkä näistä nykyisistä ehdolla olevista kuuluvat jo nyt samaan EPP-ryhmään kuin meidän kokoomuslaiset meppimme. Ja millaisina henkilöinä ja osaajina hän heidät tuntee.

Vaalinalustilanteita on aina mielenkiintoista seurata. Muistan, kun olin joitakin vuosia sitten vajaan viikon messumatkalla Kölnissä, ja sain tilaisuuden vastaavasti seurata kaduilla sekä lehdissä käytyä vaalikampailua. Keskustelin luonnollisesti myös paikallisten asukkaiden kanssa niissä esiintuoduista ehdokkaista eri yhteyksissä.

Silloin paluulentoni Suomeen osui sunnuntaiaamulle, jonka iltana äänestymispaikkojen sulkeutumisen jälkeen oli luvassa tietoa vaalien voittajasta. Aivan toisenlaisella intensiteetillä seurasin illalla kotona uutisia, koska tuntui kuin olisi ollut enemmän vaalien ytimessä kuin aiemmin. Näiden vaalien seurauksena tuli valituksi die erste Frau, Bundeskanslerin Angela Merkel. Vaalin tulos vastasi sitä mitä mm. hotellini resepsuunissa aamulla lähtiessäni minua palvellut nuorimies uumoilikin. Ja mitä hän selvästi toivoi. Kuten olemme lukemattomissa uutislähetyksissä saaneet nähdä, on hän usein ainoa tai ainoita naisia suuressa miesjoukossa, kun euroopan merkittävimpiä päättäjiä on koolla.
 
Saksalaisilta se oli uskomattoman suuri edistysaskel, ottaen huomioon vieläkin maassa vallitsevan tasa-arvoeron miesten ja naisten välillä.

Lahdessa oman puolueeni ehdokkaat olivat kunnioitettavan suurella joukolla lupautuneet taas keskiviikkopäiväksi Lahden markkinoille Kokoomuksen Korva-kahvilateltalle tapaamaan torilla asioivaa väkeä ja esittäytymään. Useimmiten siitä on paljon hyötyä sekä äänestäjille että ehdokkaille, saada kohdata kasvotusten. Tällä kertaa sen päivän kampanjointitapahtuma jäi nyt minulta kokematta ja näkemättä. Mahdollisuus viettää muutama päivä mieheni kanssa täällä tyttäreni vieraana voitti. Tämä on keskinäisestä välimatkastamme johtuen sentään sen verran harvinaista herkkua.

Irlantilaisethan ovat erittäin EU-kriittisiä ja siksi uskonkin, että se näkyy täällä äänestysprosentissa tavalla tai toisella. Nyt kun muutaman päivän noita ehdokkaiden kuvia ja puolueiden tunnuksia tuolla kaupungilla katselee, niin taas on senkin suhteen yhtä kokemusta rikkaampi ja Eurooppa tuntuu aina vaan yhteisemmälle asialle meille eri maiden kansalaisille. Kunpa mahdollisimman monet taas Suomessakin sen 7.6. vaaleissa mahdollisimman hyvin ymmärtäisivät. Äänestäminen on se, millä parhaiten yhteiseen osaamme maailmasta ja sen tulevaisuuteen voi parhaiten vaikuttaa.

Lauantaina 9.5. on Eurooppa-päivä. Jalkautukaa eri paikkakunnilla tapahtumiin ja haastatelkaa äänestäjät ehdokkaita ja kuunnelkaa ehdokkaat äänestäjien odotuksia.

Samalla haluan vielä toivottaa kaikille hyvää Äitienpäivää!
www.merjavahter.fi

Jätä kommentti

css.php