Lastensuojelua – sananmukaisesti

Ainahan me jaksamme puhua, että lasten ja nuorten hyvinvointi on meille tärkeää. Mutta kun se puhe ei oikein riitä, vaan pitää koko ajan muistaa, että vasta teot vaikuttavat.

Siihen taas tarvitaan meitä kaikkia aikuisia. Vanhempia, opettajia, päiväkodissa työskenteleviä, naapureita, ystäviä… Kaikkia lähimmäisiä. 

Lainaan tähän sanasta sanaan tekstiä MLL:n jäsenmaksun mukana tulleesta kirjeestä, jossa mm. on kiteytettynä osa yhdistyksen toiminnan perustehtävistä, joita myös käytännössä toteutetaan:

”MLL toimii sen puolesta, että jokaisella lapsella olisi mahdollisimman terve, turvallinen ja onnellinen lapsuus.

Tänäkin vuonna haluamme tukea lapsiperheitä hyvin monin tavoin: päivystämme lasten ja nuorten sekä vanhempainpuhelimessa, jaamme vanhemmille tietoa lasten terveydestä ja hyvinvoinnista, käymme vanhempainilloissa kertomassa nuorten nettimaailmasta, kehitämme ennaltaehkäisevää päihdetyötä ja tuemme koulujen hyvää henkeä ylläpitämällä tukioppilastoimintaa…
Yhdessä voimme rakentaa lapsillemme ja nuorillemme maailmaa, jossa ketään ei jätetä yksin.”
Näin siis pääsihteeri Mirjam Kalland allekirjoittamassaan kirjeessä.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lahden yhdistys, jonka puheenjohtajana minulla on nyt toista vuotta kunnia toimia, tekee alueellamme paljon arvokasta työtä perheiden ja lasten arjessa.
Yhdistyksen päiväkoti Lahden Kärpäsenmäellä on vuosikymmenten ajan tarjonnut lapsille päiväkotipaikan. Rakennuksen kunnosta pidetään yhdistyksen toimesta huolta remonttien muodossa, jotta voisimme varmistaa hyvät ja terveelliset olosuhteet niin henkilökunnalle kuin siellä päiviänsä viettäville lapsillekin. MLL:n kautta on mahdollista saada myös tilapäistä hoitoapua kotiin, vaikkapa yllättävissä sairaustapauksissa.

Yhdistys tarjoaa myös iltapäiväkerhotoimintaa eri puolilla kaupunkia. Kerho-ohjaajien ja tukioppilaiden kouluttaminen tapahtuu yhdistyksen omasta toimesta. Perhekahvilat edesauttavat vanhempien vertaistuen saavutettavuutta ja mahdollistavat kotihoidossa oleville lapsille tilaisuuden leikkiä muiden lasten kanssa. Olemme viimeisen puolen vuoden aikana saaneet myös Lahdessa käynnistettyä ns. Kylämummo ja kylävaari-toiminnan, jossa vapaaehtoiset ”ikäihmiset” käyvät itselleen sopivina aikoina ja sopivin väliajoin seurustelemassa lasten kanssa lukien, leikkien, tarinoita kertoen, ulkoillen tai urheillen. Kesäiset päiväleirit ovat jo vuosikausia jatkunut perinne.

MLL:n toiminnan perusta on vapaaehtoistoiminnan lisäksi ammattitaitoiset työntekijät, jotka päivittävät ammatillista osaamistaan ja seuraavat eri aikojen ilmiöitä kuunnellen vanhempia.
Tavoitteena onkin aina vastata mahdollisimman hyvin ajan tarpeisiin.
Viime vuoden aikana saimme käynnistettyä myös vanhemmuutta tukevan hankkeen, jota rakennetaan paljolti ryhmätoiminnan varaan.

Kiitollisia saamme olla siitä, että MLL:n toimintaa pidetään uskottavana ja luotettavana. Siitä kielii mm. se, että saamme silloin tällöin vastaanottaa Lahden yhdistyksellemme osoitettuja testamenttivaroja, joilla pystymme edistämään lasten hyvinvointia nimenomaan ennaltaehkäisevänä työnä. Kaikki vähäisimmätkin toimenpiteet siinä ovat arvokkaita, koska niiden vaikutus on aivan toista kuin jälkihoito silloin, kun lapsen perusturvallisuuden tunne on ehtinyt jo järkkyä.

Kaikkeen lapsen hyvinvointiin emme kuitenkaan tarvitse edes yhdistyksiä, vaan voimme kukin yksilöinä vaikuttaa ympärillämme olevien lasten elämään kannustamalla, tukemalla ja pitämällä huolta heidän oikeuksistaan onnelliseen lapsuuteen. Epäkohtia havaitessamme niitä ei saa sivuuttaa. Yksi tällainen asia on koulukiusaaminen, jota ei missään muodossa eikä missään määrin saa hyväksyä. Siihen on puututtava välittömästi. Eniten siihen luonollisesti voidaan vaikuttaa kouluyhteisössä.

Myös koulukiusaamisen kitkemiseksi MLL tekee jatkuvasti työtä ja tulemme sitä Lahdessakin tekemään entistäkin tiiviimmin. Johan yhdistyksemme nimikin siihen velvoittaa.

Merja Vahter

www.mll-lahti.fi

 

4 kommenttia artikkeliin “Lastensuojelua – sananmukaisesti”
 1. Kiitos tästä informaatiosta! Omassa blogissani kirjoitin juuri, että silloin kun vanhempien voimavarat eivät riitä, tarvitaan tukea perheen ulkopuolelta. On hienoa, että Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on tarjota näin monipuolisia tukipalveluita perheille ja apua tarvitseville lapsille.

  Mainitsit, että käytte myös vanhempainilloissa kertomassa nuorten nettimaailmasta. Se on arvokasta ja tärkeää työtä. Kaikki vanhemmat eivät todellakaan ymmärrä nettimaailman vaarallisuutta, niin kuin olemme viime päivinä lehdistä lukeneet.

  Toivottavasti saatte jatkuvasti uusia jäseniä mukaan toimintaanne. Ja niin kuin sanoit, lasten puolesta toimimiseen ti aina tarvita edes yhdistyksiä. Kunhan välitämme omista ja naapurinkin lapsista!

 2. avatar Merja Vahter sanoo:

  Teijan viimeisiin virkkeisiin viitaten.

  Se on huomattavasti vaivattomampaa kuin yleensä muistamme ajatellakaan. Lapsuuden suuressa kerrostalossa asuneena sain kokea, että yhteisöllisyys ja myös ”vieraiden” lasten hyvinvoinnista huolehtiminen oli aikuisille arkipäivää.

 3. avatar Merja Vahter sanoo:

  Teijalle vielä tiedoksi, että Hämeenlinnassakin on varmasti tarjolla MLL:lla monipuolista toimintaa lapsiperheiden tarpeisiin. Kannattaa tutustua sivuihin http://www.mll.fi

  Kuulumisiin!

  Merja

 4. Hei Merja!

  Kiitos vinkistä! Kävin katsastamassa MLL:n nettisivut. Sieltä löytyy monenlaista tukea vanhemmille, mm. kasvattajan työkalut netin käyttöön perheessä. http://vanhemmat.mll.fi/lapsetjamedia/tyokalut.php

  Huomenna taas kouluun tokaluokkaa paimentamaan… Hyvää työviikkoa sinullekin!

  t. Teija

Jätä kommentti

css.php